Nieuwsbrief September 2022

Published by Stichting IEAF on

Sluiting van school in Kabul

Beste donateurs en belangstellenden,

We hopen dat het goed met u gaat. In deze nieuwsbrief willen we u op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen bij Stichting IEAF.

Zoals jullie wellicht weten, hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om kinderen in Kabul toegang te geven tot onderwijs. Dankzij de steun van onze donateurs hebben meer dan vijftig leerlingen de basisschool afgerond en zijn er in 2021 twaalf leerlingen naar de middelbare school gegaan. Ook hebben we in samenwerking met leerlingen van hogeschool “Hanze” een succesvolle kookworkshop georganiseerd voor de kinderen in Kabul, waarbij ze vier verschillende gerechten hebben geleerd te maken.

Helaas heeft de komst van de Taliban ervoor gezorgd dat het onderwijs in Afghanistan, vooral voor meisjes, aan banden is gelegd. Daarnaast hebben we ook belangrijke lokale aanspreekpunten en docenten verloren. Met pijn in ons hart hebben we daarom besloten om de basisschool te sluiten per 2023. Tot die tijd blijft de school open voor gesponsorde kinderen en proberen we zo veel mogelijk meisjes thuis digitaal van onderwijs voorzien.

Een foto genomen met de leerlingen en docenten in Kabul.

Stichting nieuwe basisschool in Herat — Basisschool Fazelat

De missie van Stichting IEAF is om kansarme kinderen in Afghanistan te onderwijzen en te beschermen. Om dit doel te bereiken, hebben we ons aangesloten bij vrijwilligersstichting “Emdad” om een nieuwe basisschool op te zetten in Herat. Ondanks verschillende tegenslagen, zoals het nieuwe bewind van de Taliban, zijn we erin geslaagd dit te doen met hulp van uw genereuze donaties en het harde werken van ons lokale team in Herat.

De basisschool “Fazelat” is op 21 maart 2021 gestart met 200 leerlingen. De naam “Fazelat” betekent “deugdzaam” en verwijst naar een positieve eigenschap van een persoon. De vraag naar onderwijs is groot, wat blijkt uit het aantal aanmeldingen. We zijn inmiddels gegroeid naar 350 leerlingen en hebben de ambitie om uit te breiden naar een school met ruimte voor 500 kinderen. In de basisschool bieden we de volledige basisschoolonderwijs (klas 1 t/m 6) aan, met aanvullende lessen Engels en computer. We hebben ook een bibliotheek kunnen openen met meer dan 500 kinderboeken, dankzij uw steun en het werk van het IEAF team in Canada. Deze bibliotheek biedt kinderen de kans om één uur per dag een boek naar keuze te lezen. Momenteel werken er 6 leraren en 13 leraren in opleiding in de basisschool. Bekijk de website en Facebook pagina van de basisschool voor meer informatie en beeldmateriaal.

Een dringende nood vanwege de economische crisis

Om onze missie van het bieden van onderwijs aan zoveel mogelijk kansarme kinderen in Afghanistan te realiseren, hebben we de ambitie om onze basisschool Fazelat te laten groeien naar 500 leerlingen. Helaas heeft de huidige economische crisis ervoor gezorgd dat het aantal kansarme kinderen in Afghanistan alleen maar is toegenomen. Bovendien worden we ook in Nederland geconfronteerd met een ernstige inflatie, waardoor we gedwongen zijn onze begroting aan te passen. Om onze doelen te behalen, hebben we dringend uw hulp nodig. U kunt ons steunen door een eenmalige donatie te doen of door uw maandelijkse donatie te verhogen. Met uw hulp kunnen we blijven werken aan onze missie om onderwijs te bieden aan zoveel mogelijk kansarme kinderen in Afghanistan.

Categories: Algemeen Nieuws