Sola de vredesduif

Published by Daud Allajar on

De dappere Sima Nabavi

Sima Nebiva was een leerling van groep 8 in de Stichting IEAF basisschool in Kabul. Hoewel ze hard heeft gestreden tegen leukemie, heeft ze helaas de strijd verloren. Sima was iemand die regelmatig verhalen schreef en haar eerste en laatste boek heette “Sola de vredesduif“.

Sima Nabavi

Sima had geen gemakkelijk leven. Na de dood van haar vader was ze verantwoordelijk voor zichzelf en haar gezin en verkocht ze borduurstoffen met haar moeder om brood op de plank te krijgen. Ondanks haar ziekte was ze dapper, innovatief en creatief en vond ze het belangrijk om onderwijs te krijgen. Dankzij haar doorzettingsvermogen en geestkracht slaagde ze erin om groep 8 succesvol af te ronden. Stichting IEAF steunde haar tijdens deze moeilijke periode en hierdoor kon ze de basisschool afmaken en het boek publiceren.

Leukemie is een ziekte waarbij kinderen niet hoeven te overlijden als ze de juiste zorg krijgen. Helaas bezit Afghanistan vanwege de oorlog onvoldoende zorgfaciliteiten om de benodigde zorg te bieden. Dit prachtige verhaal zorgt ervoor dat Sima’s woorden en gedachten worden verspreid en zal ons altijd blijven inspireren. Hieronder vindt u een fragment uit haar boek.

“Onder de blauwe hemel bevond zich Sola, een mooie en sterke duif in een kooi. Sola was erg overstuur, omdat haar vleugels onderling onenigheid hadden” – Vertaald door Daud Allajar.

Human Rights Day – Een samenwerking met het Vrijheidsmuseum

Op 10 december 2021 heeft het Vrijheidsmuseum in Groesbeek een bijeenkomst gehouden over de actuele mensenrechten in Afghanistan. Tijdens deze bijeenkomst werd een lezing gegeven door Dr. Massouda Jalal, voormalig minister van vrouwenzaken in Afghanistan, en werd er een presentatie gegeven over de activiteiten van Stichting IEAF op onze basisschool in Kabul.

We zijn trots op het feit dat we ondanks de uitdagende omstandigheden in Afghanistan blijven helpen en ondersteunen voor kinderen. We kunnen de kinderen in Afghanistan niet in de steek laten en blijven daarom onze missie volhouden: ieder kind heeft recht op onderwijs. Als de situatie verder verslechtert, zullen we overgaan op (online) onderwijs voor de kinderen thuis.

Samen met Dr. Massouda Jalal onthulden we tijdens de bijeenkomst ook het boek “Sola de Vredesduif” van Sima, een voormalig leerling van onze school die helaas is overleden aan leukemie. In samenwerking met Anthony Livius, de onderwijscoördinator van het Vrijheidsmuseum, is het boek vertaald en gedrukt in het Nederlands, Engels en Duits. Het boek is te koop in het Vrijheidsmuseum en door het te kopen steunt u Stichting IEAF. Alle opbrengsten zullen worden gebruikt om het onderwijs voor kinderen in Afghanistan te verbeteren.

Presentatie tijdens Human’s Right day in het Vrijheidsmuseum door dr. Massouda Jalal & Daud Allajar
Categories: Algemeen Nieuws